Prowadzący: Dorota Metera, Prezes Zarządu Jednostki Certyfikującej Bioekspert Sp. z o. o.
Organizator: Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi ,,EKOLAND''

Grupa konsumentów świetnie poinformowanych na temat metod produkcji, skutków środowiskowych i społecznych, dobrostanu zwierząt oraz gotowych zapłacić więcej za produkty spełniające ich oczekiwania jest coraz większa. To oni właśnie szukają produktów ekologicznych oznakowanych szczególnymi znakami europejskich i polskich systemów jakości rolnictwa ekologicznego, jak Ekoland, Demeter, Naturland i Bioland. Produkcja i znakowanie tych produktów są uregulowane prawem oraz standardami prywatnymi oraz kontrolowane, co zapewnia wiarygodność i wysoką jakość produktów. W wielu krajach znane są logotypy jak Bio Austria w Austrii i Nature et Progrès we Francji i Belgii. W Polsce najdłużej znanym znakiem prywatnym jest logo EKOLAND.

Znak produktów certyfikowanych na podstawie prawa UE

obraznf01

Produkt rolnictwa ekologicznego. Znak produktu wytworzonego zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej, określonymi w przepisach rozporządzenia UE 2028/848 przy zastosowaniu nawozów naturalnych i występujących w przyrodzie oraz środków ochrony roślin, głównie biologicznych i prostych związków chemicznych, a także z zapewnieniem wysokiego dobrostanu zwierząt.

Znaki prywatnych standardów rolnictwa ekologicznego (dodatkowe do wymogów prawa UE)

obraznf02

Produkt rolnictwa ekologicznego. Znak Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Producent ekologiczny musi spełniać wymagania Kryteriów Stowarzyszenia EKOLAND. Całe gospodarstwo musi być prowadzone metodą ekologiczną. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Ekoland.

obraznf03

Produkt biodynamiczny. Znak produktu wytworzonego zgodnie ze standardami rolnictwa biodynamicznego Biodynamic Federation Demeter International (BFDI). Gospodarstwa rolne (z wyjątkiem specjalistycznych gospodarstw sadowniczych, warzywniczych i winnic) powinny utrzymywać zwierzęta, najlepiej bydło, które dostarcza nawozu naturalnego do kompostu, który jest podstawą żyzności gleby. Stosowane są preparaty biodynamiczne, wysokie standardy dobrostanu zwierząt, 10% powierzchni gospodarstwa przeznaczone jest dla różnorodności biologicznej. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Demeter.

obraznf04

Produkt ekologiczny ze znakiem Naturland. Producent ekologiczny musi spełniać wymagania Kryteriów Stowarzyszenia Naturland. Całe gospodarstwo musi być prowadzone metodą ekologiczną, zapewnione dobre warunki pracy pracowników i godziwe wynagrodzenie, a także wysokie standardy dobrostanu zwierząt. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Naturland.

obraznf05

Produkt ekologiczny ze znakiem Bioland. Producent ekologiczny musi spełniać wymagania Kryteriów Stowarzyszenia Bioland. Całe gospodarstwo musi być prowadzone metodą ekologiczną, zapewnione dobre warunki pracy pracowników i godziwe wynagrodzenie, a także wysokie standardy dobrostanu zwierząt. Przetwórcy i handlowcy muszą przygotowywać i dystrybuować produkty ze znakiem Bioland. System punktacji za różnorodność biologiczną.

Temat: STRES I JEGO WPŁYW NA ODPORNOŚĆ
28 października 2023 r., godz. 12:00-14:30

>>> POZNAJ EKSPERTÓW VIII FORUM ALERGII <<<

Poprzednie edycje FORUM ALERGII skupiały się na tym, czego unikać, aby odzyskać bądź zachować zdrowie i na skutek jakich przyczyn zapadamy na alergie, astmę i szereg innych chorób, które wynikają z niekorzystnych okoliczności. Takimi okolicznościami mogą być toksyny w żywności, w środowisku naturalnym, jak choćby powietrze i popularny ostatnio smog. Ostatnia edycja naszego wydarzenia skupiła uwagę uczestników na tym, czy warto spożywać mięso i jeśli tak, to jakie.

Każda edycja FORUM ALERGII to soczyste spotkanie z najwyższej klasy ekspertami ze świata nauki i medycyny, którzy posługują się niezależną wiedzą zaczerpniętą z najnowszych badań naukowych. Dzięki wiedzy podanej bez niczyjej cenzury, mamy szansę uzyskać dostęp do informacji, które przybliżają nas do realnego zdrowia, do korzystnych dla organizmu rozwiązań.

Zanim skorzystają Państwo z nadchodzącej edycji FORUM ALERGII, już teraz zachęcam do skorzystania z esencji wiedzy wynikającej z poprzednich debat, zawartej w książce pt. CO CI SZEPCZE BRZUCH?.

Podczas ósmej edycji FORUM ALERGII postaramy się odpowiedzieć na następujące pytania:

1. Czy stres ma realny wpływ na naszą odporność?
2. Jakie skutki może powodować chroniczny stres lub strach o przyszłość?
3. Jakie konkretne choroby mogą być zapoczątkowane przez nieustanne odczuwanie lęku?
4. Jaki jest związek pomiędzy stresem i chorobami układu krążenia?
5. Co wspólnego ma stres i tycie?
6. Jaki jest związek pomiędzy stresem a gospodarką tłuszczową i miażdżycą?
7. Czy wysoki cholesterol - jako przyczyna choroby wieńcowej - to mit? Przegląd badań.
8. Co należy spożywać lub robić, by zredukować negatywne skutki stresu?

Temat każdego forum podyktowany jest zainteresowaniem publiczności.
To Państwo podsuwacie nam kolejne zagadnienia, które chcielibyście, aby omówić z naszymi ekspertami.

Masz pytanie, które Cię nurtuje?
Zasugeruj na zakończenie tego forum, jaki powinien być temat kolejnej edycji.

• Zabierz notatnik.
• Zadaj swoje pytania i rozwiej swoje wątpliwości podczas forum.
• Uzyskaj rzetelną, naukową odpowiedź.

>>> REJESTRACJA NA VIII FORUM ALERGII <<<

Prowadzenie:
ŻANETA GELTZ
redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni, www.hipoalergiczni.pl

Eksperci:

hipoalergiczni VIII Forum alergii EKSPERCI 1024x719 

Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO to jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce nagród przyznawanych produktom za ich wysoki poziom i niezaprzeczalną jakość.

Prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest w aż ośmiu kategoriach (m.in. dla produktów ekologicznych, naturalnych i tradycyjnych). O tym do kogo trafi nagroda decyduje grono ekspertów, w którym zasiadają przedstawiciele środowisk naukowych, jednostek certyfikujących, organizacji branżowych oraz prasy fachowej.

REGULAMIN KONKURSU 2023 - PDF
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY 2023 - PDF
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY 2023 - WORD

Celem konkursu jest wyróżnienie, promocja oraz popularyzacja wśród konsumentów najlepszych produktów prezentowanych w trakcie Targów natura FOOD & beECO. W trakcie obrad jury oceniana jest innowacyjność technologiczna, pomysłowość, ale też wizjonerskie podejście do tematu opakowań. Ważne są atesty i certyfikaty oraz kryterium ostateczne czyli walor jakościowy.

To wszystko sprawia, że Złote Medale Targów natura FOOD & beECO, przyznawane od pierwszej edycji wydarzenia, cieszy się wysokim poważaniem zarówno wśród odbiorców targów jak i przedstawicieli branży. Są symbolem najwyższej jakości, którym chętnie chwalą się wszyscy laureaci plebiscytu.
 
 

Poznaj zwycięskie nazwiska – oto wyniki trzeciej edycji Plebiscytu Ekologicznego #ListaORGANICLIFETOP50

To już kolejna edycja Plebiscytu Ekologicznego organizowanego przez redakcję czasopisma HIPOALERGICZNI we współpracy z partnerującymi stowarzyszeniami i fundacjami. Plebiscyt ma na celu integrację polskiej sceny ekologicznej poprzez wyłanianie najbardziej zasłużonych bohaterów ekologii w Polsce – spośród nadesłanych w czasie naboru nominacji. Niezależne Jury oceniło tym razem 48 kandydatur i wybrało 23 nazwiska, które poznaliśmy podczas drugiego dnia Targów naturaFOOD i beECO, czyli 28 października 2023 r.

Pomysłodawczyni plebiscytu, Żaneta Geltz, przywitała przybyłych gości oraz złożyła podziękowania szacownemu Jury oraz partnerom wydarzenia, po czym przystąpiła do odczytu Toplisty:

13 Laureatów
10 Wyróżnionych

Oto nazwiska 13 Laureatów,
których nagrodzono medalem:

Nazwisko Laureata Nazwa podmiotu Kategoria, w której przyznano medal
1. Krystyna i Robert Wagnerowie WAGNERÓWKA Gospodarstwo Ekologiczne GOSPODARSTWO ROLNE
2. Anna i Mirosław Lech EKO ARONIA Gospodarstwo Ekologiczne PLANTATOR OWOCÓW MIĘKKICH
3. Anna Jaworska ROYAL GREEN (dystrybutor Open4Nature) PRODUCENT HERBAT
4. Solange Olszewska Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. sp.k. PRODUCENT ŻYWNOŚCI ZWIERZĘCEJ
5. Urszula i Krzysztof Romańczyk P.P.U.H. NIRO Sp. z o.o. PRODUCENT URZĄDZEŃ
6. Beata Golec SFERADO Certyfikowane Materace PRODUCENT AKCESORIÓW DOMOWYCH
7. dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Astmę i Choroby Alergiczne MEDYCYNA/ EDUKACJA
8. dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO NAUKOWIEC
9. Damian Kopecki BIAŁY OBRUS SP. Z O.O. – Mięsna Paczka KOALICJA
10. Bogdan Smolorz BIOPIEKARZ – KANAŁ YT KANAŁ YOUTUBE
11. Rafał Smykowski ZIARNO ŚWIADOMOŚCI FILM
12. Zuzanna Szmidel Regeneratywnie.pl BLOG
13. Szymon Bujalski Dziennikarz dla Klimatu OSOBOWOŚĆ

Szczegóły na temat Laureatów poprzednich edycji plebiscytu można zobaczyć na stronie organizatora: organicznezycie.pl

W dalszej części wydarzenia odczytano również podmioty i osoby

wyróżnione za swoją działalność i dorobek:

Nazwisko Wyróżnionych Nazwa podmiotu Kategoria, w której przyznano wyróżnienie
1. Marta Bałon Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko Bałon” GOSPODARSTWO PASIECZNE
2. Marta i Wojciech Głuch QUERIA – energia z dębu PRZETWÓRSTWO OWOCÓW
3. Roman Kluska Prawdziwe Jedzenie Sp. z o.o. PRODUCENT SERÓW
4. Tomasz Knioła PTAKI W MIEŚCIE – NAUKOWCY ZJEDNOCZENI DLA PTAKÓW KLUB
5. Jacek Karczewski Stowarzyszenie Ptaki Polskie – JESTEM NA PTAK! STOWARZYSZENIE
6. Anna Urbanowicz Fundacja Nasz Dom FUNDACJA
7. Ewa Zgrabczyńska Poznańskie ZOO DZIAŁACZ NA RZECZ ZWIERZĄT
8. dr Andrzej Kroszczyński @drkroszczynski LEKARZ
9. Sandrine Regiec Konferencje antyGMO Edukacja na rzecz dzieci
10. Ben Lazar Wydawca książki: Ogród leśny, Tomas Remiarz KSIĄŻKA

Tuż po odczytaniu Toplisty, redakcja czasopisma HIPOALERGICZNI poczęstowała szczęśliwców oraz przybyłych Gości lampką prosecco dla uczczenia doniosłej chwili i zaprosiła na Ekologiczną Sesję Networkingową polegającą na natychmiastowej i skutecznej wymianie kontaktów pomiędzy zebranymi uczestnikami. To nieuchronnie (jak widać na podstawie poprzednich lat) prowadzi do rozpoczęcia nowych kontaktów biznesowych, nawiązania współpracy, a także do powstawania nowych pomysłów na ekologiczne, innowacyjne produkty, które by nie powstały, gdyby nie ta półgodzinna soczysta sesja networkingowa!

Już dzisiaj zapraszamy Państwa do odwiedzania strony www.organicznezycie.pl, gdzie co rok dodawane są nazwiska kolejnych osób zwyciężających w tymże plebiscycie, dzięki czemu wszyscy możemy korzystać z rekomendacji niezależnego Jury, które stosuje najwyższe kryteria wyboru wyróżnionych. Wszyscy: konsumenci, producenci, ale także pacjenci i lekarze, możemy korzystać z listy, czyli najlepszych źródeł nie tylko produktów, ale również literatury, inicjatyw i pomysłów na bardziej ekologiczne życie.

 

1200x360px


OFERTA SPECJALNA WAŻNA DO 30 CZERWCA 2023 ROKU!

• Chcesz wymienić się inspiracjami „płynącymi z natury”?

• Chcesz wziąć udział w warsztatach i szkoleniach integrujących branżę?

• Chcesz zapoznać się z nowościami i unikalnymi produktami
certyfikowanymi, naturalnymi, regionalnymi i tradycyjnymi?

button dołącz do nas

Stwórzmy jedno z najważniejszych wydarzeń branży produktów ekologicznych i naturalnych w Polsce!

Targi natura FOOD & beECO
27–29 października 2023r.
Hala EXPO-ŁÓDŹ

IMG 3180edytowany