1200x360

Gość specjalny Targów!
Tomasz Jakubiak, kucharz znany z programów telewizyjnych "Jakubiak lokalnie" i „MasterChef Junior” będzie gościem specjalnym Targów natura FOOD & beECO. Z wybitnym kucharzem spotkamy się drugiego dnia wydarzenia.
 
Targi natura FOOD & beECO to nie tylko okazja do poznania najlepszych marek bioproduktów i ekożywności, ale też możliwość skorzystania ze smakowitych degustacji oraz pokazów kulinarnych. W ich trakcie uczestnicy targów będą mogli przekonać się jak wielkie znaczenie w kuchni ma jakość wybieranych produktów spożywczych.
 
W tym roku podczas Targów natura FOOD & beECO pojawi się Tomasz Jakubiak - wybitna osobowość w dziedzinie kulinariów. Kucharz i dziennikarz kulinarny znany z programów telewizyjnych „MasterChef Junior” i "Jakubiak lokalnie" zaprezentuje publiczności targów swoje nowoczesne spojrzenie na tradycyjną polską kuchnię, a że o jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając przekazywane historie swoim niesamowitym poczuciem humoru, jest to punkt programu, którego nie można przegapić. 
 
Więcej informacji podamy wkrótce.

16.09. PIĄTEK

SCENA

11:00-11:30 Pokaz Kulinarny Stowarzyszenia Polska Ekologia | Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia"

12:00-12:30 Pokaz Kulinarny Organic School | www.organicschool.eu - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" wraz ze Stowarzyszeniem BioRomania

14:00-14:45  „ Zrównoważona i cyrkularna żywność” | Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

15:00-16:00 Ogłoszenie Wyników XIII Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022” | Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

16:15-17:00 Wręczenie Złotych Medali i Wyróżnień w Konkursie o Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO 2022 | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

SALA KONFERENCYJNA

14:30-16:30 Akademia Biokuriera | Biokurier.pl | Karol Przybylak


17.09. SOBOTA

SCENA

12:00-12:30 Pokaz Kulinarny Tomasza Jakubiaka | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

13:30-14:00 Pokaz Kulinarny Tomasza Jakubiaka | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

14:30-16:30 VII Forum Alergii | Magazyn Hipoalergiczni | Żaneta Geltz, dr n. med. specjalista alergolog Barbara Majkowska-Wojciechowska, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk

16:30-17:30 Ogłoszenie Laureatów Plebiscytu Ekologicznego #ListaORGANICLIFETOP50 | Magazyn Hipoalergczni | HAPPY EVOLUTION | GELTZ MEDIA


18.09. NIEDZIELA

SCENA

10:45-11:15 Pokaz Kulinarny Stowarzyszenia Polska Ekologia | Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia"

12:00-14:00 Zdrowy ferment na odporność z Kasią Gubałą | VEGLAB | Katarzyna Gubała

 

Zdrowy ferment na odporność z Kasią Gubałą

Zapraszamy was na niezwykły pokaz kulinarny. Zabierzemy was w podróż pełną zdrowych fermentacji wzmacniających organizm na jesień. Waszą przewodniczką po świecie roślinnej kuchni będzie diet coach i telewizyjna osobowość Katarzyna Gubała. Na pokazie oraz wspólnej degustacji pojawi się:
- Chłodnik na zakwasie buraczanym z tymiankiem, liśćmi rzodkiewek i wędzonym tofu
- Smalec z fasoli podany ze zdrowymi kiszonkami
- Ocet jabłkowy krok po kroku na miodzie z miętą, melisą i koniczyną
 
Podczas pokazu Kasi dowiecie się ze sceny:
- Jak stworzyć domowy ocet jabłkowy?
- Kiedy warto zbierać zioła i jak je wykorzystać w przetworach?
- Jak zrobić zakwas buraczany i do czego go wykorzystać?
- Na czym polega fermentacja na słodko?
- Skąd w kiszonkach biorą się dobre bakterie i dlaczego warto je jeść?
- Czy ukisić można wszystkie warzywa i owoce?
 
Nie przegapcie okazji do degustacji! Zaczynamy o godz. 12.00 na scenie głównej Atlas Arena podczas targów natura FOOD & beECO 18 września 2022 roku.
 

Z przyjemnością informuję, że tegorocznym partnetem startegicznym Targów natura FOOD & beECO zostało Ogólnopolskie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych ,,Polska Ekologia''. Zacieśnienie współpracy ze Stowarzyszeniem cieszy nas tym bardziej, że jest to wieloletni partner i patron branżowy Targów. Zarówno Stowarzyszenie jak i Targi natura FOOD & beECO od kilkunastu lat przyczyniają się znacząco do rozwoju polskiej branży produktów ekologicznych.

Stowarzyszenie Polska Ekologia powstało w 2006 roku i skupia producentów, którzy podjęli produkcję żywności z surowców ekologicznych z przekonaniem, że produkty te są bardziej wartościowe dla człowieka. Działając na szybko rozwijającym się rynku żywności ekologicznej członkowie Stowarzyszenia uznają, że więcej ich łączy niż dzieli. Dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego niesie ze sobą wiele nowych wyzwań, którym łatwiej sprostać działając wspólnie w ramach Stowarzyszenia.

Pojawiają się nowe wyzwania, chociaż branża żywności ekologicznej nie jest w rzeczywistości czymś nowym. Jeszcze sto lat temu wszystkie płody rolne były ekologiczne - nie stosowano środków grzybobójczych, owadobójczych, chwastobójczych, nawozów syntetycznych.

Na początku dwudziestego wieku doszło na świecie do tzw. zielonej rewolucji. Kilka nowych wynalazków, które wówczas się pojawiły silnik spalinowy, nawozy sztuczne, pestycydy zostały wykorzystane do uprawy ziemi i stay się podstawą gwałtownego wzrostu produkcji rolnej. Niemal równocześnie, w latach dwudziestych ubiegłego wieku, pojawiła się też reakcja na ten proces uprzemysłowienia i chemizacji rolnictwa: powstało rolnictwo ekologiczne.
 
 
Dzisiaj mamy już na świecie dwa zupełnie odrębne rynki żywności: rynek żywności konwencjonalnej i rynek żywności ekologicznej. Dwa rynki i dwa rodzaje produktów spożywczych. Powstają one na różnych polach, przetwarzane przy różnych reżimach technologicznych, sprzedawane są w różnych sklepach albo na różnych półkach, są odrębnie oznakowane i podlegają różnym przepisom prawa! Żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna, to dzisiaj dwa różne światy!
 
Stowarzyszenie Ekologia Polska skupia ludzi, którzy żyją w świecie żywności ekologicznej.

Temat: DIETA MIĘSNA CZY ROŚLINNA - KTÓRA JEST ZDROWSZA DLA CZŁOWIEKA?

17 września 2022 r., godz. 14:30 - 16:10
 
Pierwsze FORUM ALERGII miało za zadanie przybliżyć podstawy astmy i alergii, drugie - odpowiedziało na pytania, co robić, by wzmocnić organizm i unikać alergii.
Trzecie i czwarte FORUM ALERGII stanowiło poszukiwania winowajców za nasze choroby, m.in. oskarżyliśmy skażoną chemią rolną pszenicę. Podczas piątej edycji szukaliśmy odpowiedzi na pytania, jaki jest związek między chorobami i otyłością a glifosatem i skąd tyle kontrowersji wokół herbicydów. Szósta edycja wskazała co jeść, a czego unikać, by być zdrowym i nie chorować.
 

Podczas siódmej edycji postaramy się odpowiedzieć na następujące pytania:

- Które mięso jest zalecane do spożycia, a które jest na czarnej liście?
- Co takiego jest w mięsie, że może nam szkodzić?
- Jakie skutki może powodować spożywanie mięsa w nadmiarze lub niewłaściwego rodzaju mięsa?
- Jakie są ogólne zalecenia dietetyczne, jeśli chodzi o spożywanie mięsa i białek zwierzęcych?
- Jaki jest związek pomiędzy mięsem a nowotworami i chorobami układu krążenia?
- Jaka jest różnica między mięsem ekologicznym a konwencjonalnym (oprócz ceny)?
- Co wspólnego ma żywność GMO z mięsem, które kupujemy w sklepie?
- Czy dieta bez mięsa jest bezpieczna i czym kompensować białka?
- Jak budować dietę optymalną dla zdrowia?
 
Temat każdego forum podyktowane jest zainteresowaniem publiczności. To Państwo podsuwacie nam kolejne pytania, które chcielibyście, aby zadać naszym ekspertom. Masz pytanie, które Cię nurtuje? Zasugeruj na zakończenie tego forum, jaki powinien być temat kolejnej edycji. Zabierz notatnik. Zadaj swoje pytania i rozwiej swoje wątpliwości podczas forum.
Uzyskaj rzetelną, naukową odpowiedź.
 
Prowadzenie:
ŻANETA GELTZ
redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni, www.hipoalergiczni.pl
 
Eksperci:
DR N. MED. BARBARA MAJKOWSKA-WOJCIECHOWSKA
Uniwersytet Medyczny
Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Astmę i Choroby Alergiczne
 
DR N. MED. TADEUSZ OLESZCZUK
Specjalista Ginekolog, Położnik
Gabinet Ginekologiczno-Położniczy
 
Przygotuj swoje pytania i podaj je w formie pisemnej osobie prowadzącej, aby włączyć je do nadchodzącego Forum Alergii.