Tegoroczne Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „natura FOOD” oraz Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO”  odbędą się w terminie 27-29 października w Hali EXPO Łódź.
1200x360
Targi natura FOOD & beECO to największe wydarzenie branży ekologicznej w Polsce, które co roku zaskakuje ilością wystawców, jak i niesłabnącym zainteresowaniem odwiedzających. Jakość i ranga tego wydarzenia wynika z licznej obecności przedstawicieli branży produktów bio, ekspertów, producentów i przetwórców żywności ekologicznej, jak również z bogatego programu imprez towarzyszących oraz rosnącego udziału konsumentów przyjeżdzających z całej Polski.
 
W tym roku zmienia się lokalizacja wydarzenia. - Po trzech edycjach zorganizowanych w Atlas Arenie impreza powróci do Hali EXPO Łódź, która nie mogła w tym czasie występować jako przestrzeń wystawiennicza – mówi Mateusz Szewc, kierownik projektu.
 
Najważniejszym przesłaniem Targów natura FOOD & beECO pozostaje promocja zdrowego stylu życia w oparciu o szeroki dostęp do wiedzy na temat produktów certyfikowanych (żywność, rolnictwo ekologiczne, kosmetyki, środki czystości, opakowania). Podobnie jak w latach poprzednich targi natura FOOD & beECO podejmą współpracę z licznymi instytucjami, partnerami branżowymi i medialnymi, których obecność to rekomendacja i przekonanie, że nasze wydarzenie to właściwe miejsce do propagowania zdrowej, certyfikowanej żywności i rozwoju ekologicznego stylu życia. Już dziś wiadomo, że ze swoimi aktywnościami dla przedsiębiorców wróci Biokurier.pl, a magazyn Hipoalergiczni poprowadzi kolejną edycję, chwalonego i wyczekiwanego przez uczestników targów, Forum Alergii. Nie zabraknie też pokazów live cooking. O tym kto dołączy do Tomasza Jakubiaka, Adama Kozaneckiego, Karola Okrasy, Carlosa Gonzaleza Tejery czy Katarzyny Gubały, a więc kulinarnych gwiazd poprzednich edycji targów, dowiemy się wkrótce.
 
Jak co roku w trakcie Targów natura FOOD & beECO zostanie też rozstrzygnięty konkurs o Złoty Medal imprezy. To wyjątkowy przedsięwzięcie, w którym można znaleźć nie tylko innowacyjne produkty, ale też polskie premiery, które dopiero wchodzą na rynek.
 
Targi natura FOOD & beECO niezmiennie pozostaną miejscem spotkań świadomych i wymagających koneserów stylu eko, prezentacji produktów wysokiej jakości oraz źródłem niekończących się inspiracji płynących z natury.

Targi natura FOOD & beECO 2022

Tegoroczne targi natura FOOD & beECO przeszły do historii! Za nami 3 inspirujące dni, których echa będą wybrzmiewać jeszcze długo!

baner góra www

Wyselekcjonowane orzechy, suszone owoce oraz ziarna, zebrane w lasach i gospodarstwach ekologicznych mieszanki ziołowe, organiczne herbaty, powidła, konfitury i przetwory wytwarzane z lokalnych warzyw i owoców, zimnotłoczone, nieoczyszczone i nierafinowane oleje, sery, chleby i wypieki, wina, nalewki i alkohole kraftowe to wszystko i wiele więcej można było skosztować i zakupić podczas tegorocznych Targów natura FOOD & beECO. Wybór był ogromny, ale nie ma się co dziwić. W Atlas Arenie można było przebierać w ofercie blisko 150 producentów i dystrybutorów produktów ekologicznych i naturalnych. 

- Wróciliśmy bardzo zadowoleni. Mnóstwo ciekawych wystawców, znajomości, kontaktów. Spotkanie Was w miejscu pełnym dobrej energii było wspaniałym doświadczeniem. To było nasze pierwsze uczestnictwo w natura FOOD w Łodzi i zapewne nie ostatnie – pisze na facebooku EkoAnka, producent octów ziołowych i owocowych z województwa pomorskiego. 
 
Łódzka Wekownia wtóruje: - Dziękujemy wszystkim którzy odwiedzili nas na targach natura FOOD było nam bardzo miło spotkać naszych partnerów biznesowych i nasze grono klientów indywidualnych. Cieszymy się, że mieliśmy okazję przedstawić nasze produkty również zupełnie nowym smakoszom Wekowni.
 
Tych ostatnich nie brakowało w Atlas Arenie, bo i targi stały się okazją do poznania zupełnie nowych smaków! „JOGO” – Łódzka Spółdzielnia Mleczarska zaprezentowała nowe „Lody Bambino”! Nie zabrakło – kultowych dla uczestników targów – rzemieślniczych czekolad od Beskid Chocolate. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się też wegańskie, bezglutenowe, a przy tym niesamowicie pyszne batony od Zmiany Zmiany. Tłumy dopisały na stoisku Gospodarstwa Rolnego R.H.D., którego „Olej Rzepakowy Keslera” otrzymał Złoty Medal Targów w kategorii „produkt naturalny”. To nie jedyny nagrodzony tym prestiżowym wyróżnieniem. Triumfował też „Olej konopny zimno tłoczony nieoczyszczony” Olvity, „Staropolski pasztet z gęsi” Wekowni, „Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia PHILEOS” firmy Dameco czy „Mięsko w galaretce” Zakładów Mięsnych Smak-Górno. W trakcie Targów poznaliśmy też laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022”! W tym roku zgłoszono blisko 40 produktów z województwa łódzkiego. Główną nagrodę konkursu zdobył „Baleron sezonowany z Zaborowa” przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego. Obecność na targach dla wielu skończyła się ucztą dla zmysłów zaś najbardziej wzroku, węchu i smaku!
 
Jednak Targi natura FOOD & beECO to nie tylko dziesiątki ciekawych producentów, ale też niezliczone dyskusje! Eksperci VII Forum Alergii poprowadzili niezwykle interesujące spotkanie na temat budowy diety optymalnej dla zdrowia. Publiczność miała mnóstwo pytań, a książek wydanych przez ekspertów Forum zabrakło już po kilku minutach.
 
- Dziękujemy za sobotnie spotkanie z Panem Tomaszem Jakubiakiem, może ze wspólnej wymiany myśli, która miała wtedy miejsce powstanie nowy super projekt – pisze dolnośląska manufaktura - Pierniki Wrocławskie. Wspomniana gwiazda Targów zaskoczyła nie tylko kulinarnie przygotowując na scenie prawdziwą kaszankę oraz danie wegetariańskie na bazie marynowanego tofu, ale też chętnie pozując do zdjęć i wchodząc w niezliczone inspirujące dyskusje, nie tylko z wystawcami. Frekwencja dopisała, a szczęśliwcy najedli się do syta również podczas pokazu kulinarnego – drugiego gościa specjalnego imprezy Katarzyny Gubały! Znana z telewizji diet coach zabrała uczestników Targów w podróż pełną zdrowych fermentacji wzmacniających organizm na jesień.

 
W tym roku Targi jeszcze mocniej zacieśniły współpracę ze swoimi partnerami. Stowarzyszenie Polska Ekologia z ogromnym zaangażowaniem i dbałością o najdrobniejsze szczegóły wypełniła przestrzeń sceny głównej – a dania przygotowane przez jej ekspertów cieszyły najbardziej wybredne podniebienia. Akcentowany był przez nich również prowadzony wraz ze Stowarzyszeniem BioRomania projekt „Organic School”, promujący zdrowe nawyki żywieniowe. Z kolei Agencja wydawnicza Geltz Media oprócz Forum Alergii przygotowała w Atlas Arenie rozstrzygnięcie drugiej edycji Plebiscytu Ekologicznego Lista Organic Life Top50.
 

16.09. PIĄTEK

SCENA

11:00-11:30 Pokaz Kulinarny Stowarzyszenia Polska Ekologia | Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia"

12:00-12:30 Pokaz Kulinarny Organic School | www.organicschool.eu - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" wraz ze Stowarzyszeniem BioRomania

14:00-14:45  „ Zrównoważona i cyrkularna żywność” | Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

15:00-16:00 Ogłoszenie Wyników XIII Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022” | Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

16:15-17:00 Wręczenie Złotych Medali i Wyróżnień w Konkursie o Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO 2022 | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

SALA KONFERENCYJNA

14:30-16:30 Akademia Biokuriera | Biokurier.pl | Karol Przybylak


17.09. SOBOTA

SCENA

12:00-12:30 Pokaz Kulinarny Tomasza Jakubiaka | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

13:30-14:00 Pokaz Kulinarny Tomasza Jakubiaka | Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.

14:30-16:30 VII Forum Alergii | Magazyn Hipoalergiczni | Żaneta Geltz, dr n. med. specjalista alergolog Barbara Majkowska-Wojciechowska, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk

16:30-17:30 Ogłoszenie Laureatów Plebiscytu Ekologicznego #ListaORGANICLIFETOP50 | Magazyn Hipoalergczni | HAPPY EVOLUTION | GELTZ MEDIA


18.09. NIEDZIELA

SCENA

10:45-11:15 Pokaz Kulinarny Stowarzyszenia Polska Ekologia | Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia"

12:00-14:00 Zdrowy ferment na odporność z Kasią Gubałą | VEGLAB | Katarzyna Gubała

 

1200x360

Gość specjalny Targów!
Tomasz Jakubiak, kucharz znany z programów telewizyjnych "Jakubiak lokalnie" i „MasterChef Junior” będzie gościem specjalnym Targów natura FOOD & beECO. Z wybitnym kucharzem spotkamy się drugiego dnia wydarzenia.
 
Targi natura FOOD & beECO to nie tylko okazja do poznania najlepszych marek bioproduktów i ekożywności, ale też możliwość skorzystania ze smakowitych degustacji oraz pokazów kulinarnych. W ich trakcie uczestnicy targów będą mogli przekonać się jak wielkie znaczenie w kuchni ma jakość wybieranych produktów spożywczych.
 
W tym roku podczas Targów natura FOOD & beECO pojawi się Tomasz Jakubiak - wybitna osobowość w dziedzinie kulinariów. Kucharz i dziennikarz kulinarny znany z programów telewizyjnych „MasterChef Junior” i "Jakubiak lokalnie" zaprezentuje publiczności targów swoje nowoczesne spojrzenie na tradycyjną polską kuchnię, a że o jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając przekazywane historie swoim niesamowitym poczuciem humoru, jest to punkt programu, którego nie można przegapić. 
 
Więcej informacji podamy wkrótce.

Zdrowy ferment na odporność z Kasią Gubałą

Zapraszamy was na niezwykły pokaz kulinarny. Zabierzemy was w podróż pełną zdrowych fermentacji wzmacniających organizm na jesień. Waszą przewodniczką po świecie roślinnej kuchni będzie diet coach i telewizyjna osobowość Katarzyna Gubała. Na pokazie oraz wspólnej degustacji pojawi się:
- Chłodnik na zakwasie buraczanym z tymiankiem, liśćmi rzodkiewek i wędzonym tofu
- Smalec z fasoli podany ze zdrowymi kiszonkami
- Ocet jabłkowy krok po kroku na miodzie z miętą, melisą i koniczyną
 
Podczas pokazu Kasi dowiecie się ze sceny:
- Jak stworzyć domowy ocet jabłkowy?
- Kiedy warto zbierać zioła i jak je wykorzystać w przetworach?
- Jak zrobić zakwas buraczany i do czego go wykorzystać?
- Na czym polega fermentacja na słodko?
- Skąd w kiszonkach biorą się dobre bakterie i dlaczego warto je jeść?
- Czy ukisić można wszystkie warzywa i owoce?
 
Nie przegapcie okazji do degustacji! Zaczynamy o godz. 12.00 na scenie głównej Atlas Arena podczas targów natura FOOD & beECO 18 września 2022 roku.