Znamy już wyniki tegoroczne Konkursu o Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO 2023! Jury tegorocznej edycji Konkursu w składzie:
- Pani Przewodnicząca Agnieszki Kaniewskiej – Ekspert ds. zdrowego odżywiania,
- Pani Magdalena Głodek – Naczelnik Wydziału Systemów i Programów Jakości w Departamencie Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Pan Michał Pabich – Koordynator Komisji i Zespołów Eksperckich Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej,
- Pan Karol Przybylak – Redaktor naczelny czasopisma BIOKURIER.
Dokonało arcytrudnego wyboru spośród bardzo dużej stojącej na wysokim poziomie ilości produktów. W tym roku produkty zostały zgłoszone w 4 kategoriach. Poniżej przedstawiamy pełną listę laureatów tegoroczne Konkursu.
W kategorii PRODUKT TRADYCYJNY
Wyróżnienie:
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za produkt Twaróg śmietankowy ze Strzałkowa
Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr za produkt Sok Wiśniowy z Kałęczewa
Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy s.c. za produkt Chleb Razowiec marszałkowski z Siedlec
Medal:
Ekopierożek AR Szelc Sp. J. za produkt Bieszczadzkie Pierogi z Ziemniakami, Serem i Kurdybankiem
Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. za produkt Nalewka Staropolska Śliwkowo-wiśniowa
W kategorii Produkt NATURALNY POLSKI
Wyróżnienie:
Zielono mi Agnieszka Jarosińska za produkt Borówka Amerykańska Sok
P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis za produkt Pasztet z bażanta pieczony
Miody Suszka Adrian Suszka za produkt Miód z pigwą
Celtica Piotr Klepacz za produkt kiszone śledzie
Medal:
Barbara Rusiecka-Górniak Czarna Malina za produkt Olej z ekologicznych pestek Czarnej Maliny tłoczony na zimno
Flow Food Sp. z o.o. za produkt Bouef Stronogow
W kategorii Produkt EKOLOGICZNY POLSKI
Wyróżnienie:
,,NIRO’’ Sp. z o.o. za produkt Bio Pierniki ELIZA Orkiszowe
Dameco Sp. z o.o. za produkt BIO sok z jagody kamczackiej Specjały Św. Antoniego
Medal:
Zmiany zmiany Sp. z o.o. za produkt Baton Owocowy Zanzibar
Klimeko Sp. z o.o. za produkt BioMasło Extra
W kategorii Produkt ZAGRANICZNY EKOLOGICZNY
Wyróżnienie:
Nomak Sp. zo.o. za produkt Bio Cheese’ish
Złoty Medal:
Dameco Sp. z o.o. za produkt Ekologiczna Oliwa z Oliwek z pierwszego tłoczenia IORGOS premium Sparta
W imieniu Miejskiej Areny Kultury i Sportu jako organizatora targów chcielibyśmy w pierwszej kolejności podziękować wszystkim wystawcom biorącym udział w Konkursie za wysoki poziom wszystkich zgłoszonych produktów do Konkursu o Złoty Medal Targów natura FOOD & beECO 2023.
W trakcie trwania targów łódzkie studio kulinarne BOOK&COOK przygotowało specjalne pokazy live-cooking, z elementami fire show. Pokazy poprowadzą finalista IV edycji programu MasterChef Adam Kozanecki oraz Aleksander Michalski, ceniony warszawski szef kuchni.
Adam Kozanecki - wyjątkowy, charyzmatyczny szef kuchnii BOOK&COOK. Finalista IV edycji programu MasterChef.
Miłośnik kuchnii Polskiej oraz łączenia tradycji z nowoczesnością. Jego dania są nie skomplikowane i wyjątkowo wykwintne. W swoich przepisach mocno nawiązuję do tradycji wyniesionych z domu, wskrzesza zapomniane receptury, które urzekają prostotą. Podczas wspólnego gotowania, zabierze nas w niezapomnianą podróż, po niemalże każdym regionie radując nasze podniebienia.
Aleksander Michalski - swoje umiejętności zdobywał od kucharzy z wieloletnim i międzynarodowym doświadczeniem.
Przygodę z gastronomią rozpoczął w wieku 19lat. Autor menu wielu restauracji w Polsce oraz za granicą. Obecnie szef kuchnii ,,Sakana Sushi Bar'' na Burakowskiej (Warszawa), ,,Lulu Bar'' na Poznańskiej oraz ,,Chińczyk Bistro'' na Bystrzyckiej. Właściciel firmy zajmującej się szkoleniami w gastronomii oraz tworzeniem menu. Inspiracje do tworzenia dań czerpie głównie ze swoich podróży po całym świecie. Prywatnie pasjonat kultury azjatyckiej, tatuażu, psów, kina oraz lego.
SCENA
godz. 11:00 – 12:30 „EKO FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK&COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Adam Kozanecki
godz. 13:00 – 14:30 „AZJA EXPRESS FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK&COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Aleksander Michalski
piątek, 27 października 2023
godziny zwiedzania 10:00 – 17:00
SCENA
godz. 11:00 – 11:45 „Żywe octy owocowe i ziołowe jako żywność funkcjonalna pozytywnie wpływająca na organizm człowieka”
organizator: „EkoAnka” mgr biotechnologii, dietetyk, zielarz - fitoterapeuta Anna Krawców
godz. 12:00 – 12:45 „Profilaktyka oraz metody leczenia przeziębień według Medycyny Chińskiej”
organizator: Bhealthy Ewa Ostachowska
godz. 13:00 – 13:45 „Jak zmiany na talerzu wpłynęły na całe nasze życie”
organizator: Vitality Sp. z o.o., Anna i Wiesław Janelt
godz. 14:00 – 15:00 „Twój ekobiznes widoczny w Internecie. Jak wykorzystać SEO i AI?” - Akademia Biokuriera i Bionews.pl
organizator: Karol Przybylak (agencja Eko Media – Biokurier.pl); Michał Nowak (Stratonmedia – bionews.pl)
godz. 15:30 – 16:30 Wręczenie nagród laureatom Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW 2023”
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 16:30 – 17:00 Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród laureatom Konkursu o Złoty Medal Targów „natura FOOD & beECO 2023”
organizator: Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o.o.
sobota, 28 października 2023
godziny zwiedzania 10:00 – 17:00
SCENA
godz. 10:30 – 11:30 ZNAKI ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
organizator: Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi ,,EKOLAND''
prowadzący: Dorota Metera, Prezes Zarządu Jednostki Certyfikującej Bioekspert Sp. z o. o.
godz. 12:00 – 14:30 VIII FORUM ALERGII „STRES I JEGO WPŁYW NA ODPORNOŚĆ”
organizator: Magazyn Hipoalergiczni, Miejska Arena Kultury i Sportu Sp. z o. o.
prowadzenie: Żaneta Geltz, redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni (www.hipoalergiczni.pl)
eksperci: dr n. med. Danuta Myłek, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, dr n. med. Agata Plech,dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska
godz. 15:00 – 16:00 GALA ORGANIC LIFE TOP 50: odczyt listy laureatów edycji 2023, finał plebiscytu ekologicznego
organizator: Redakcja Magazynu Hipoalergiczni, Stowarzyszenie Happy Evolution Global Association, agencja wydawnicza GELTZ MEDIA
godz. 16:00 – 16:45 „Ocet: działanie lecznicze i przeciwglikemiczne"
organizator: „EkoAnka” mgr chemii, zielarz - fitoterapeuta Andrzej Krawców
STOISKO HIPOALERGICZNI - STOISKO NR 30
godz. 16:00 – 17:00 TOWARZYSKI BIZNES MIXER
organizator: Redakcja Magazynu Hipoalergiczni
niedziela, 29 października 2023
godziny zwiedzania 10:00 – 17:00
SCENA
godz. 11:00 – 12:30 „EKO FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK & COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Adam Kozanecki
godz. 13:00 – 14:30 „AZJA EXPRESS FIRE SHOW” - POKAZY KULINARNE
organizator: BOOK & COOK Studio Kulinarne
prowadzenie: Aleksander Michalski
godz. 15:00 - 15:30 Inteligentny system zarządzania zasobami wody deszczowej - Smart Water 4 Home
Prowadzacy : Andrzej Berdy - twórca systemu, prezes zarządu ABINFORTECH Sp. z o.o.
organizator : ABINFORTECH Sp. z o.o.
Jednym z flagowych wydarzeń Targów natura FOOD & beECO w Łodzi jest debata naukowa organizowana przez redakcję czasopisma HIPOALERGICZNI pt. FORUM ALERGII. W tym roku odbędzie się już ósma edycja tej dyskusji, a zaproszeni przez redakcję Goście, to eksperci, którzy współpracują z redakcją już od wielu lat.
Poprzednie edycje debat poruszały głównie wątki dotyczące dobrostanu alergików, jak np. gluten, środki czystości, chemiczne środki ochrony roślin, ostatnio jednak tematyka poszybowała w kierunku zdrowia ogólnego, jak np. mięso. W tegorocznej edycji wydarzenia poruszony zostanie temat stresu i jaki ma on wpływ na naszą odporność i jak ów stres zwalczać, by nam nie szkodził.
Oto sylwetki ekspertów, których będziemy mieli przyjemność gościć 28 października 2023 na scenie targów:
dr n. med.
Barbara Majkowska-Wojciechowska
Klinika Immunologii i Alergii
Katedry Pulmonologii, Reumatologii i Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
- Adiunkt w Klinice Immunologii i Alergologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prowadzi zajęcia dydaktyczne dla studentów oraz lekarzy specjalizujących się w alergologii. Autorka i współautorka kilkudziesięciu wielokrotnie cytowanych publikacji i doniesień.
Redaktorka i autorka kilku rozdziałów książki „Alergia na roztocze”, autorka 9 rozdziałów książek, w tym 1 zagranicznej, recenzentka artykułów w czasopiśmie Alergia Astma Immunologia – przegląd kliniczny. Od trzydziestu lat piastuje stanowisko sekretarza zarządu (udziela się pro bono) w Stowarzyszeniu Pomocy Chorym Na Astmę i Choroby Alergiczne.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa ekspertki tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/szepty-roslin-i-podziemny-internet-w-lesie
dr n. med. Danuta Myłek
Specjalista alergolog, dermatolog, ekspert ds. indywidualnego żywienia oraz spowolnienia biologicznego starzenia komórek organizmu, była pionierką w dziedzinie alergologii na Podkarpaciu. Przez 10 lat pełniła funkcję konsultanta ds. alergologii województwa podkarpackiego. Ponad 40 lat temu zaczęła popularyzować podstawową wiedzę o profilaktyce alergii na terenie Stalowej Woli – początkowo wśród lekarzy i położnych, a potem wśród społeczeństwa miasta, okolic, województwa i kraju oraz zagranicą we Lwowie. Jest członkiem-założycielem Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią (1990).
Jest jedynym polskim członkiem naukowym American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), uznana przez zarząd profesorski za wkład w rozwój światowej alergologii i członkiem European Academy of Allergy and Clinical Immunology, a ponadto członkiem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. W 2005 r. została Kobietą Roku Podkarpacia w dziedzinie „Medycyna i Nauka”. Za pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry otrzymała prestiżowy dyplom honorowy im. Prof. Tadeusza Obtułowicza za zasługi dla rozwoju polskiej alergologii. Stypendystka Uniwersytetu Medycznego w Helsinkach (1987) i Miami (1993). Obecnie przyjmuje w prywatnym Gabinecie Alergologicznym PROGRES w przychodni Balumed na warszawskim Wilanowie. Autorka książek: „Od lekarza do kucharza” i „Oswoić alergie”.
Więcej na temat ekspertki: www.danutamylek.pl.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa ekspertki tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/o-atopowym-zapaleniu-skory/
dr n. med. Tadeusz Oleszczuk
Specjalista ginekolog położnik. Po ukończeniu Gdańskiej Akademii Medycznej pracował na oddziale położniczo-ginekologicznym w Szpitalu Wojewódzkim w Łomży i w Poradni Onkologicznej, również w Łomży. Następnie przez trzy lata był ordynatorem na pełnoprofilowym oddziale z porodówką w Kolnie. Dużo czasu poświęcił pracy w Centrum Onkologii – Instytut w Warszawie, gdzie w 2001 roku obronił doktorat (obecnie jest to Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie). Do IX 2021 był adiunktem na Wydziale Nauk o Zdrowiu, gdzie uczył praktycznej wiedzy medycznej studentów fizjoterapii, kosmetologii, pielęgniarstwa i dietetyki w Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży (obecnie jest to Akademia Nauk Stosowanych w Łomży).
Jest autorem licznych publikacji w profesjonalnych czasopismach medycznych, miesięcznikach i kwartalnikach. Częsty gość programów telewizyjnych i radiowych oraz licznych webinarów. W marcu 2020 r. ukazała się jego pierwsza książka „Czego ginekolog ci nie powie” (wyd. Pascal) i została uznana za bestseller działu Zdrowie na Empik.com. W maju 2012 roku na konferencji medycznej w Białymstoku otrzymał pierwszą nagrodę za wystąpienie na temat wpływu mikrobiomu jelit na zdrowie. W lutym 2021 roku została wydana druga książka „Uspokój swoje hormony” (wyd. Pascal). W czerwcu 2022 trzecia książka „Facet jak młody bóg” (wyd. Pascal). W styczniu 2023 r. ukazała się czwarta książka: „O menopauzie. Czego ginekolog ci nie powie”.
Więcej na temat eksperta:
www.tadeuszoleszczuk.pl, IG: drtadeusz_oleszczuk
podcasty na: www.drtadeusz.pl i na platformach: Spotify i Apple
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa eksperta tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/spektakularne-efekty-diety-w-praktyce-ginekologicznej
dr n. med. Agata Plech
Specjalista chorób oczu, pasjonatka profilaktyki zdrowotnej oraz holistycznego podejścia do zdrowia i do człowieka. Wierzy, że mamy wpływ na swoje życie i zdrowie poprzez to, jak żyjemy i jakich wyborów dokonujemy każdego dnia. Ordynator Oddziału Okulistycznego i właścicielka Centrum Medycznego BESKIDMED. Od kilku lat kładzie ogromny nacisk na profilaktykę zdrowotną, prowadzi liczne akcje edukacyjne, napisała dwie książki również w celu profilaktycznym.
Posiada specjalizację z zakresu okulistyki, tytuł specjalisty chorób oczu zdobyła w Klinice Okulistyki w Bytomiu Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach. Tutaj, pracując jako asystent Kliniki przekonała się jak bardzo lubi dzielić się wiedzą i prowadzić wykłady dla studentów. W Bytomiu, pod okiem prof. Doroty Pojdy-Wilczek poznawała tajniki elektrofizjologii, które nawet dla niektórych okulistów są wiedzą tajemną. Jej doświadczalna praca doktorska, również obejmowała wykonanie badań elektrofizjologicznych, a jej tytuł brzmi: Rola układu dopaminowego w transmisji wzrokowej na poziomie ciał kolankowatych bocznych u szczurów. Pod tym zawiłym tytułem kryje się jednak jeden ważny wniosek - jedna myśl. Mianowicie taka, że istnieją (przejściowe) sposoby na poprawę przewodnictwa w drogach wzrokowych i poprawę widzenia np. u dzieci niedowidzących. Dalsze jej lata pracy to nauka chirurgii okulistycznej w Szpitalu Powiatowym w Tarnowskich Górach i jednocześnie prowadzenie pracowni badań elektrofizjologicznych w Chorzowskim Centrum Pediatrii i Onkologii.
W latach 2007-2009 pracowała jako konsultant w Instituto Oftalmologico Vissum w Alicante w Hiszpanii, gdzie rozwijała swoje zainteresowania zawodowe zarówno w zakresie chirurgii zaćmy (prowadziłam m.in. kursy z MICS, techniki mikronacięcia) jak i diagnostyki i leczenia dzieci. Jako jedyny lekarz tej właśnie ekspedycji wzięła udział w wyprawie zorganizowanej przez Fundację prof. Jorge Alio do Mauretanii, w czasie której przesiewowo badała dzieci w kierunku niedowidzenia i wad wzroku. Wszyscy potrzebujący otrzymali okulary.
Od 2011 roku objęła funkcję Ordynatora Oddziału Okulistycznego Szpitala Śląskiego w Cieszynie, którą pełni do dziś. W 2013 roku założyła również Centrum Okulistyczne Beskidmed (obecnie Centrum Medyczne Beskidmed), ośrodek medyczny w Cieszynie cieszący się zaufaniem i renomą wśród pacjentów.
Więcej na temat ekspertki: http://agataplech.beskidmed.pl
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj artykuł autorstwa ekspertki tutaj:
https://hipoalergiczni.pl/5-badan-okulistycznych-bez-ktorych-diagnostyka-bylaby-niewystarczajaca/
Moderatorem wydarzenia, jak również wszystkich poprzednich edycji FORUM ALERGII, jest redaktor naczelna czasopisma HIPOALERGICZNI:
Żaneta Geltz
Polska pisarka, publicystka, badaczka zjawiska alergii i związku zachodzącego pomiędzy zdrowiem człowieka a kondycją środowiska naturalnego, mówczyni motywacyjna, moderatorka debat naukowych.
Autorka 20 wydań czasopisma HIPOALERGICZNI. Pisze o edukacji, zrównoważonym rozwoju, roli szczęścia w życiu człowieka, o dobrostanie zwierząt, permakulturze i wpływie organicznego stylu życia na zdrowie obecnych i przyszłych pokoleń. Od wielu lat jest jurorką w licznych konkursach skupionych na wyłanianiu produktów korzystnych dla zdrowia człowieka i bezpiecznych dla otoczenia. Jako wydawca niezależnych czasopism o charakterze medyczno-naukowym dostarcza Czytelnikom najświeższe doniesienia naukowe i wywiady z najlepszymi specjalistami.
Ukończyła Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, kierunek filologia angielska. Jest również absolwentką podyplomowego studium ekonomii i trzyletniego szkolenia z mediacji i negocjacji prowadzonego przez prof. Zbigniewa Nęckiego. Z zawodu publicystka i trenerka rozwoju osobistego. Przez 11 pierwszych lat pracy zawodowej – jako certyfikowany negocjator – prowadziła negocjacje kontraktów handlowych z kupcami największych sieci hipermarketów, po czym postanowiła zostać adwokatem konsumentów i dostarczać antidotum na nieetyczne praktyki reklamowe i agresywny marketing międzynarodowych koncernów. Wyróżniona w 2013 r. w wielkopolskiej edycji konkursu AS ODPOWIEDZIALNEGO BIZNESU. Organizuje debaty naukowe, plebiscyty ekologiczne i ma na koncie ponad 250 wystąpień publicznych poszerzających świadomość konsumencką w zakresie zdrowia i ekologii.
Autorka książki pt. „CO CI SZEPCZE BRZUCH?”, której premiera odbędzie się w przeddzień ósmej edycji FORUM ALERGII podczas Targów naturaFOOD i beECO, dzięki czemu uczestnicy poprzednich debat będą mogli zaopatrzyć się w zapis dyskusji, których byli świadkami w poprzedzających latach.
Więcej na: www.zanetageltz.pl
IG: @zanetageltz
Jak dzięki SEO i AI wyprzedzić konkurencję i sprzedawać więcej?
Na nic wysoka jakość produktów, świetny skład jeżeli nasza strona znajduje się na piętnastej stronie w wyszukiwarce internetowej. Jak to zmienić? Jak dowiedzieć się w jaki sposób szukają nas klienci? Jak ich kliki zmienić w sprzedaż? Zapraszamy na Akademię Biokuriera i Bionews: Jak dzięki SEO i AI wyprzedzić konkurencję i sprzedawać więcej? Widzimy się podczas Targów natura FOOD & beECO 2023 w Łodzi.
27 października 2023 godz. 14:00 - 15:00
Oto program wydarzenia:
1) Dlaczego SEO jest potrzebne w sprzedaży (nie tylko internetowej)? // Karol Przybylak, agencja Eko Media – Biokurier.pl (ok. 5 min, wprowadzenie)
2) AI (Sztuczna inteligencja) – szansa czy zagrożenie dla SEO? // Michał Nowak, Stratonmedia – bionews.pl (ok. 20 min)
3) Jak dobrać odpowiednią strategię SEO do swoich potrzeb // Karol Przybylak, agencja Eko Media – Biokurier.pl (ok. 20 min, wprowadzenie)
4) Dlaczego warto korzystać z pomocy specjalistów? // Karol Przybylak i Michał (10 min)
Strona 1 z 4
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »